Robert Lipka

Akordeonista z archeologicznym rodowodem i animator kultury. Współpracuje z szeregiem zespołów muzycznych, solistami, grupami teatralnymi. Prowadzi amatorskie chóry seniorskie i wielopokoleniowe.

Inspirowany wielogłosowymi pieśniami Polesia, Ukrainy i Białorusi tworzył zespół Goście z Nizin (sukces na Festiwalu Piosenki Białoruskiej). Od 2000 roku współtworzył zespół Swoją Drogą (Grand Prix Festiwalu Nowa Tradycja w Polskim Radiu, Folkowy Fonogram Roku 2001, nominacja do nagrody Fryderyk).

Występował w Polsce, Niemczech, Francji, Belgii, Norwegii, Malezji, Rosji, Włoszech, Czechach, Kosowie, Serbii na Ukrainie i Słowacji.

Od 2006 roku prowadzi regularnie warsztaty muzyczne i wokalne dla dzieci

i dorosłych. W kilkudziesięciu przedszkolach i szkołach na terenie Polski prezentował autorskie audycje muzyczne „Uchem po mapie” prezentujących muzykę i kulturę takich krajów jak Polska, Czechy, Słowacja oraz regionu Bałkanów oraz Karpat. Do dzieci skierowane były także warsztaty i koncerty z cyklu „Orkiestra śmieciowa” (polegające na budowie i nauce gry na instrumentach powstałych z materiałów przeznaczonych do recyclingu) a także interaktywny spektakl muzyczny „Zielone Zoo” w Och-Teatrze.

Współpraca z organizacjami aktywizującymi seniorów i promujących działania międzypokoleniowe oraz łatwość nawiązywania kontaktu pomiędzy pokoleniami prowadzi do powstania w 2012 roku zespołu Cała Praga Śpiewa, który współpracuje ściśle z muzykami warszawskiej grupy Czessband. Połączone siły seniorów z warszawskiej Pragi i zespołu Czessband zafascynowanych warszawskim folklorem pozwoliły nagrać dwie płyty CD i dać ponad 150 koncertów w całej Polsce. Zainspirowało go to do tworzenia podobnych zespołów i chórów w różnych miejscowościach na Mazowszu. Obecnie prowadzi następujące zespoły oraz chóry seniorskie i wielopokoleniowe:

– Cała Praga Śpiewa (Warszawa),

– Młodzieżówka z Sulejówka (Sulejówek),

– STAYNIA – Eksperymentalna Pracownia Muzyczna (Warszawa),

– Wiejska Speckapela (Cieksyn),

– chór przy Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce,

– grupa śpiewacza Kumy (Komorów),

– zespół wokalny przy Raciążskim Domu Kultury (Raciąż),

– WRZAWA w Klubie Dwa Jelonki na Bemowie (Warszawa),

– zespół wokalny ŁOCHO HO! przy Domu Kultury w Łochowie,

– zespół „Gwizdalanki” w Gwizdałach;

Oprócz działalności związanej z funkcjonowaniem w/w chórów i zespołów prowadzi warsztaty wokalne z seniorami (Anawawa – Folklor Warszawski) oraz współpracuje z szeregiem instytucji kultury i organizacjami pozarządowymi (Fundacja Muzyka jest dla wszystkich, Klub Jagielloński, Towarzystwo Inicjatyw Twórczych „ę”, Fundacja „Barwy Kultury”, Grupa Opowiadaczy Historii Studnia „O”, Fundacja Musszelka, Fundacja A.R.T. i inne).

Jest inicjatorem i współorganizatorem organizatorem Muzycznych Festiwali Międzypokoleniowych w Łochowie, Cieksynie, Sulejówku i Kadzidle które co roku gromadzą i integrują setki wykonawców w wieku od lat 2 do 102.

Obecnie występuje w zespołach: Czessband, Pompadur, Kapela Lipy, Swoją Drogą Trio, Olga Mieleszczuk, Księżycovo. Współpracuje również z Balkan Sevdah, Maćko Korba, Oshinsky, Desorient, Stowarzyszeniem Opowiadaczy Historii Studnia „O”, Teatrem MAKATA, Och-Teatrem, Teatrem ZNAK, Teatrem Akt, Teatrem A3, a także z Muzeum Powstania Warszawskiego (wspólne śpiewanie piosenek z okresu Powstania Warszawskiego na Placu Piłsudskiego).

W dyskografii:

  • 2019 Pulse of love – The Big Drum Orchestra (Teatr Makata)
  • 2017 Piosenki stare i nowe – Cała Praga Śpiewa & Czessband (Czessband/Ę / Sanofi)
  • 2017 Muzyka piękną zawsze pozostaje – Twórczość ludowa Ziemi Mińskiej (LOT Ziemia Mińska)
  • 2017 Krwawe Ballady – Justyna Jary i Pompadur (Soliton)
  • 2016 Wespół – Czessband (Karrot Kommando)
  • 2016 Cała Praga Śpiewa & Czessband – (Czessband/Muzeum Pragi)
  • 2014 Muzyka Ziemi Chełmońskiego (Folkers)
  • 2013 Zła łza – Oshinski (Folkers)
  • 2013 Smiling Faces – Czessband i Tolia (Fundacja Smiling Faces)
  • 2013 Bez Granic – Festiwal Młodzieży Różanystok (Bez Granic)
  • 2011 Swoją Drogą Trio & Goście (MTJ)
  • 2010 Bambukalambu Ewa Konstancja Bułhak & Ple Ple Band (MTJ)
  • 2009 Pola – Apolonia Nowak & Swoją Drogą Trio (Folkers)
  • 2008 Pewne sekwencje – Noon
  • 2008 Bar Warsaw – Swoją Drogą (Nascente)
  • 2007 Fanki Pisk – Kochankowie Gwiezdnych Przestrzeni
  • 2007 Nowa Tradycja. Antologia Polskiego Folku – Swoją Drogą (Polskie Radio)
  • 2005 Polish Rock and Roll Driving – Swoją Drogą & Disguise, Raduza
  • 2005 Wiedza o kulturze – Swoją Drogą, autorskie nagrania terenowe (WSiP)
  • 2004 Welcome Europe 2004. New European Soundscapes – Swoją Drogą (EBU/UER, Polskie Radio)
  • 2003 Art.pl – Swoją Drogą (Polskie Radio)
  • 2003 Nowa Tradycja 2002. V Festiwal Muzyki Folkowej – Swoją Drogą (Polskie Radio)
  • 2001 Gościniec – Goście z Nizin (Polskie Radio Białystok)

 

Robert Lipka
Przewiń do góry